top of page

BIO

Ilkka Hammo (s. 1983) on säveltäjä, kitaristi ja kitarapedagogi. Hammon sävellystuotanto koostuu pääosin musiikista soolosoittimille, kamariyhtyeille ja eri kokoisille orkestereille. Hänen kokemuksensa kitaristina on aina vaikuttanut myös hänen sävellystyöhönsä. Hammo on erityisen kiinnostunut etsimään yhä uusia tapoja käyttää instrumentteja sekä perinteisin että laajennetuin soittotekniikoin.

Ilkka Hammon säveltämisessä yhdistyvät vapaan intuitiivinen, luonnollinen muusikkous ja huolellisesti hiotut rakenteet. Emotionaalisuus ja draamaattisuus, intensiiviset tekstuurit, leikkisät ja rytmilliset karakterit sekä vahva päämäärätietoisuus kuvaavat Hammon sävellystyyliä. Hammon instrumentaalimusiikissa on usein lähes oopperamaista kertovuutta vaikkakin se on harvoin suoranaisen ohjelmallista.

Hammon musiikkia ovat esittäneet mm. Radion sinfoniaorkesteri, Tampere Filharmonia, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, UMO Helsinki Jazz Orchestra, Helsingin kamarikuoro, Avanti!, ensemble recherche, Kaaos Ensemble, NYKY Ensemble, Ilmatar Duo, TampereRaw ja Tampering Ensemble. Kapellimestareista Hannu Lintu, Matthew Halls, Juha Kangas, Eero Lehtimäki, Ed Partyka, Nils Schweckendiek, Lauri Ahokas, Janne Valkeajoki, Maja Metelska ja Tuomas Turriago ovat johtaneet Hammon musiikkia. Lisäksi mm. Joonatan Rautiola, Andrzej Wilkus, Aleksi Rajala ja Petri Kumela ovat kantaesittäneet hänen teoksiaan. Hammo on esiintynyt säveltäjänä mm. Korsholman musiikkijuhlilla, Viitasaaren Musiikin aika -festivaalilla, Kaustisen Kamarimusiikkiviikolla, Porvoon Suvisoitossa, Sibafestissa, Tampere Filharmonian Faunien iltapäivä -konserttisarjassa, Korvat Auki 35 -festivaalilla, Rencontres Musicales du Kreiz Breizh -festivaalilla Ranskassa, Tampere Guitar Festivalissa, KLANG-konserttisarjassa Helsingissä ja Tampering-festivaalilla.

Ilkka0618_1pienempi.jpg

Ilkka Hammo opiskeli kitaransoittoa Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmassa vuosina 2002-2011 Andrzej Wilkuksen, Jukka Savijoen ja Ismo Eskelisen johdolla. Hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2011. Sävellysopintonsa hän aloitti Sibelius-Akatemiassa vuonna 2005 opettajanaan Tapio Nevanlinna. Hammo opiskeli myös Veli-Matti Puumalan johdolla 2013-2015 ja suoritti sävellyksen maisterin tutkintonsa vuonna 2015. Hammo on opiskellut kitaransoittoa myös Weimarin musiikkikorkeakoulussa (Hochschule für Musik FRANZ LISZT Weimar) vuosina 2007-2009 Thomas Müller-Peringin oppilaana.

 

Ilkka Hammo on opintojensa aikana osallistunut useisiin työpajoihin ja mestarikursseille sekä kitaransoitossa että säveltämisessä. Kitaran mestarikurssiopettajista mainittakoon Àlex Garrobé, Marco Socias, Ismo Eskelinen, Timo Korhonen, John Mills ja Kai Nieminen. Sävellyskursseilla hänen opettajinaan ovat puolestaan toimineet mm. Jouni Kaipainen, Jukka Tiensuu, Juhani Nuorvala, Miroslav Srnka ja Hans Abrahamsen.

Ilkka Hammon opintoja ja sävellystyötä ovat tukeneet mm. Martin Wegelius -säätiö, Pro Musica -säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Kansallisen kulttuuriliiton naistoimikunta, Taiteen edistämiskeskus, Suomen Säveltäjäin Sibelius-rahasto, Madetoja-säätiö ja Teoston sävellystilaustoimikunta. Hän on ollut Suomen Säveltäjät ry:n jäsen vuodesta 2017 ja Kirkkomusiikin Säveltäjät ry:n jäsen vuodesta 2019 lähtien. Vuosina 2015-2017 hän toimi aktiivisesti Tampering ry:ssä konserttien tuottajana.

 

Tällä hetkellä Ilkka Hammo asuu ja työskentelee Tampereella ja opettaa sävellystyönsä ohella kitaransoittoa Pirkanmaan musiikkiopistossa.

bottom of page