top of page

Vokaalimusiikki

 

Valosopessa - lauluja Johanna Venhon runoihin (2023)

1. Läpinäkyvä lapsi

2. Liidulla valo piirtää

3. Reunallatanssija

4. Lehdet susia suuremmat

 

(20') sopraanolle ja kitaralle

Kantaesitys: Korsholman musiikkijuhlat 29.7.2023

Tilaaja: Tuuli Lindeberg ja Petri Kumela

Valosopessa - lauluja Johanna Venhon runoihin (2023) koostuu neljästä laulusta, jotka perustuvat Venhon runokokoelmaan Tässä on valo (2009). Kokoelman avausruno, jossa lapsi nimeltä Valo esitellään, on laulusarjan ensimmäisen laulun tekstinä. Tämä laulu Läpinäkyvä lapsi antaa tilaa kitaran ilmaville ja lennokkaille tekstuureille, joita laulaja kommentoi usein vähäsanaisesti ja harkitsevasti. Liidulla Valo piirtää on scherzo-tyyppinen, lyhyt pyrähdyksenomainen laulu. Leikkimielisyys ja kepeys ovat vahvasti läsnä. Kaksi jälkimmäistä laulua Reunallatanssija ja Lehdet susia suuremmat edustavat puolestaan sarjan vakavampaa puolta. Näistä teksteistä huokuu äidin väsymys ja huoli. Sointi lavenee ja musiikkiin tulee lisää painavuutta.

 

Johanna Venhon monitasoiset runot tarjoavat säveltäjälle runsaasti tarttumapintaa. Runojen rytmityksestä, tekstin monitasoisuudesta ja soivuudesta, laajasta tunnetilojen skaalasta sekä rikkaasta kielikuvien käytöstä on helppo inspiroitua houkuttelemaan musiikkia esiin.

 

Teos on Tuuli Lindebergin ja Petri Kumelan tilaus ja se on heille omistettu. Sävellystyötä on tukenut Suomen Säveltäjäin Sibelius-rahasto.

Valosopessa
Virsiä

 

Virsiä (2017)

(ca. 5'). Kolmen virren sarja Leena Ravantin, Jouko Ikolan ja Kari Mäkisen runoihin

Tilaaja: Villivirsiä -työryhmä

Katukaupunki

 

Katukaupunki (2014)

(56’) sekakuorolle Silja Järventaustan tekstiin. Sävelletty yhdessä Lauri Supposen ja Juhani Junkalan kanssa

Kantaesitys: Klang-konserttisarja, Helsinki 1.12.2014. Helsingin Kamarikuoro, joht. Nils Schweckendiek

bottom of page